Lijkt me inderdaad een discussie ook voor de inwoners van Zeewolde.

LELYSTAD / ZEEWOLDE - Het personeel van de IJsselmeerziekenhuizen is boos omdat de Tweede Kamer zwijgt, terwijl de instelling in een diepe crisis is gedompeld. “We houden ABN/Amro en Fortis in de lucht en wat doen we met de IJsselmeerziekenhuizen? Terwijl het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt, zwijgt de politiek”, klinkt het verwijtend richting landelijke politiek. “Dat frustreert”, zegt een medewerker van de IJsselmeerziekenhuizen na afloop van de actiebijeenkomst. “Maar daar kwam weinig concreets uit”, vindt een andere medewerker, die net als haar andere collega's niet met naam in de krant willen worden genoemd.

Het model Slotervaartziekenhuis spreekt bij voorbaat enorm aan. “Je kan op je vingers narekenen wat er op 28 oktober als Léon Lodewick zijn plannen presenteert”, zegt een andere medewerker. “Faillissement en dan de helft van het personeel eruit.” Bovendien rest er dan hooguit een dag of twee voor een orgaan als de OR om nog te reageren. Daarom liever nu al kijken naar alternatieven. Of dat soelaas biedt, is nog maar de vraag. “Maar het is beter dan afwachten”, zegt een medewerker.

Sinds de sluiting van de operatiekamers in Lelystad en Emmeloord - drie weken geleden - is de crisis groot in de IJsselmeerziekenhuizen. Een onafhankelijk onderzoek van Leon Lodewick, die aan het werk is gezet door minister Ab Klink van Volksgezondheid, moet duidelijk maken welke toekomst er nog is voor het ziekenhuis. Hij brengt op 28 oktober rapport uit en daarna zal snel worden ingegrepen in het verlieslijdende ziekenhuis.

Naast het rapport van bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis krijgt hij een voorstel van de ziekenhuizen in Almere, Harderwijk en Sneek op tafel. Ze hebben Lodewick gezamenlijk een voorstel gedaan over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen. Volgens Wout Adema, lid van de Raad van Bestuur van het St. Jansdal in Harderwijk, gaat dat uit van zorg dichtbij huis.

“We zijn niet uit op het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen of sluiting. Wij hebben aangegeven hoe wij er tegen aan kijken, maar dat is bedoeld voor onderzoeker Lodewick. Daar willen we via de media niet over communiceren.”

Bovendien hebben de drie ziekenhuizen aangegeven dat ze betrokken willen worden bij de toekomstplannen van het ziekenhuis. “Wij leveren nu de acute zorg, dan is het wel zo netjes als wij ook mogen meepraten over de toekomst”, vindt Wout Adema van ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.

Wouter van der Kam, directeur van het Antonius Ziekenhuis, geeft aan dat hij onverdroten verder gaat in de Noordoostpolder. “Dat willen de patiënten graag en dat willen de huisartsen graag. We kiezen voor langzame groei, maar als het moet kunnen we binnen een week met vijftig procent uitbreiden.”

De onrust en de onzekerheid onder het personeel van de IJsselmeerziekenhuizen zijn de afgelopen weken alleen maar toegenomen. “Wat gebeurt er met onze salarissen? Houden we ons werk? Moet ik al ergens anders gaan solliciteren”, vat de Ondernemingsraad de prangende vragen van personeelsleden samen.

Intussen is de leegloop begonnen. Patiënten kiezen het zekere voor het onzekere en wijken uit naar andere ziekenhuizen, los van de patiënten die voor operaties op andere ziekenhuizen zijn aangewezen. Maar ook personeel gaat aan de wandel. Ze kunnen onder meer terecht bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek dat klaar staat om haar polikliniek in Emmeloord met vijftig procent uit te breiden. Sneek werft operatie- en laboratoriumpersoneel.

Bron De Stentor